Kinderen zijn bezig met vingerverf.

Houd alle kinderen betrokken bij een kinderfeestje

Een kinderfeestje organiseren, er komt heel wat bij kijken. In deze blog geven we een aantal ideeën en tips hoe je ervoor zorgt dat alle kinderen betrokken blijven bij een kinderfeestje.

Wees enthousiast

Zorg er voor dat je een kinderfeestje organiseert waarbij je rekening houdt met wat het kind leuk vind om te doen. Het is immers het feestje van je kind en niet van jou als ouder. Natuurlijk moet het haalbaar zijn voor jezelf, maar zelf wordt je vaak al enthousiast als je je kind ziet genieten. En enthousiasme is aanstekelijk, dus laat dit vooral ook merken aan alle kinderen. Zorg bijvoorbeeld voor uitnodigingen in het thema van het feestje, zodat de kinderen van tevoren al enthousiast en nieuwsgierig worden.

Moedig iedereen aan om mee te doen

Hoe zorg je ervoor dat er niemand buiten de boot valt tijdens het kinderfeestje? Heel simpel; geef iedereen zijn of haar eigen taak. Bij een speurtocht kun je bijvoorbeeld van tevoren persoonlijke taakkaartjes maken met een bijbehorende opdracht. Hierbij is het leuk om ervoor te zorgen dat de kinderen elkaar nodig hebben en ook samen gaan werken. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar betrekken bij de activiteit. De jarige kun je een speciale rol geven, want met zo’n dag is het juist leuk als je even in het middelpunt wordt gezet. Met een eigen taak voelt iedereen zich even belangrijk en heeft ieder kind wat te doen. Nog een leuk idee is om de kinderen zelf hun eten te laten klaarmaken. Want wat is er nou leuker dan zelf je eten klaarmaken en daarna opeten? Lees in deze blog wat je kunt eten tijdens een kinderfeestje.

Deel veel complimenten uit

Of je nou gaat bowlen, lasergamen of speurtocht organiseert, geef de kinderen tijdens de activiteit vaak persoonlijke complimenten. Dit doet hun zelfvertrouwen goed en daardoor gaan ze vaak nog meer hun best doen. Daarnaast zorgen complimenten voor motivatie bij het kind.

Aandacht en een praatje doen wonderen

Voor de meeste kinderen is een kinderfeestje een drukke dag en na afloop zijn ze vaak moe. Kinderen zijn uit zichzelf meestal actief en ondernemend. Grote kans dat je ze niet continu zelf hoeft bezig te houden. Even een momentje rust inplannen is daarom helemaal niet erg. Sommige kinderen vervelen zich echter al snel, geef deze kinderen wat aandacht door een praatje met ze aan te knopen.

Calculeer een ren-moment of korte buitenactiviteit in

Wanneer er wat tijd over is, kun je de kinderen even kort naar buiten sturen of ze even laten rondrennen. Zeker wanneer je een binnenfeestje organiseert kan dit een welkome afleiding zijn. In onze binnenfeestjes zijn altijd twee korte buitenmomenten verwerkt, waarbij de kinderen naar buiten moeten om een opdracht uit te voeren of bijvoorbeeld bewijsmateriaal bij een echte geheim agent moeten ophalen.

Zorg dat je ontspannen leiding hebt en houd niet te krampachtig vast aan je programma

Om ervoor te zorgen dat het kinderfeestje ontspannen loopt zijn er regels nodig. Regels voorkomen discussies en onnodige ergernissen. Je kunt de regels van tevoren tegen de kinderen vertellen zonder dat je streng overkomt. Breng de regels op een rustige, duidelijke manier waar je eventueel een beetje humor aan toe kan voegen. Regels tijdens een kinderfeestje kunnen zijn: alsjeblieft en dankjewel zeggen, vuilnis in de prullenbak stoppen, elkaar helpen, etc. Als ouder of leiding ben je zelf de spiegel; het geven van het goede voorbeeld doet de kinderen meestal volgen. Loopt je planning niet zoals van tevoren bedacht, maak je niet te druk. Een kleine planning is handig en zorgt voor een beetje houvast, maar zorg dat je het los kunt laten. Een kinderfeestje zal meestal totaal niet lopen zoals je zelf in gedachten hebt.

Houd rekening met de spanningsboog

Voor veel kinderen is een kinderfeestje een hele ervaring. Houd er rekening mee dat de spanningsboog van jongere kinderen wat korter is dan van oudere kinderen. Bij jonge kinderen tussen de 7 en 10 jaar is een feestje dat 2 tot 3 uur duurt, lang genoeg. Bij oudere kinderen kun je wat meer tijd inplannen, maar een feestje hoeft echt niet veel langer te duren van 4 uur. Zo houdt je het leuk en zorg je ervoor dat de kinderen niet overprikkeld raken.

Geef kinderen de ruimte om zelf met ideeën te komen

Jonge kinderen vinden het vaak hartstikke leuk om zelf thuis spelletjes te doen en vermaken zich al snel met wat speelgoed wat ze thuis niet hebben. Ouders kinderen moeten soms iets meer bezig gehouden worden, maar over het algemeen hebben kinderen zelf vaak fantastische ideeën. Geef de kinderen de ruimte en beweeg mee met wat zij bedenken.